Begin 2023 is onze green office GO HR opgericht, de duurzame beweging van Hogeschool Rotterdam. Docent en coördinator van het honoursprogramma bij Rotterdam Business School Isabel Sole Subirats is één van de aanjagers van de oprichting.
Wat is jouw motivatie?
Isabel: “Bij het honoursprogramma spreken we regelmatig over maatschappelijke onderwerpen. Het was een student van me, Albina, die als eerste met een idee voor meer duurzaamheid kwam. Ze wilde graag dat er in het restaurant fair trade zou worden.
Dat vond ik een goed idee dus we zijn in gesprek gegaan om te kijken hoe we dat voor elkaar konden krijgen, in elk geval ervoor zorgen dat er meer fair trade producten verkrijgbaar zouden zijn.
Dat bracht ons op een lange weg door de hogeschool, eenvoudig bleek het niet. Ik kwam op een gegeven moment in contact met Myrna van de Water van Samen Duurzaam. Door met elkaar te sparren bedachten we dat áls we wat voor en met studenten wilden doen, het opzetten van een green office een goed idee zou zijn.”
Waarom een Green Office?
“Het is belangrijk dat de stem van studenten gehoord wordt. En van medewerkers trouwens ook. Om van onderop ideeën over duurzaamheid aan te wakkeren binnen de hogeschool. Net als Albina zijn er meer studenten met goede ideeën.”
Hoe hebben jullie het aangepakt? “We zijn gaan praten bij andere green offices, bijvoorbeeld bij Erasmus, bij de TU Delft en de Haagse Hogeschool, hoe ze daar de green office hebben ingericht. Dat was heel nuttig en leerzaam. Uiteindelijk hebben we studenten gezocht die het idee ook wilden uitdragen, dat werd een heel diverse groep studenten, wel allemaal internationale studenten. Vanwege de taal was het misschien minder makkelijk om ook studenten van andere opleidingen erbij te betrekken. Met de officiële start in februari hoopten we dat die meer zouden aanhaken en zijn we verschillende bijeenkomsten gaan organiseren. Studenten van ons assisteerden bij de lezingenreeks Mission:Transition en een groep heeft een keer met bestuurder Wijnand van den Brink gesproken over wat ze belangrijk vinden.”
Hoe gaat het nu met de Green Office? “Inmiddels ben ik er niet meer bij betrokken, omdat ik coördinator werd bij de opleiding waar ik es geef. Wel ben ik ook een tijdje trekker geweest bij het landelijk initiatief van SDG Nederland, de ‘track’ voor green offices. Daar bleek dat andere hogescholen tegen dezelfde problemen oplopen. Het is moeilijk om het green office als vrijwilliger te doen, ook al vinden we het allemaal belangrijk. Maar om het een prioriteit te laten worden moet je veel investeren. Op mijn verzoek zijn we de landelijke bijeenkomsten fysiek gaan houden. Dat kost tijd en is niet zo duurzaam om naar elkaar toe te reizen, maar als je bij elkaar bent, voel je de urgentie, de commitment en de energie. Dat is zó belangrijk!
We hebben met het landelijk netwerk besloten om een gezamenlijke activiteit te organiseren, dat werd de ‘own cup week’. Bij Hogeschool Rotterdam hebben uiteindelijk drie onderwijsinstituten meegedaan aan die actie. Als er in januari geen plastic bekers meer mogen worden uitgegeven, dan kunnen we verwijzen naar die Bring your own cup-actie, het is nu veel bekender bij de hogeschool dat dit eraan komt. Er zijn weer nieuwe studenten die nu als studentassistent bij de green office werken, ik begrijp dat zij ook weer wat acties oppakken.
Wat hoop je voor de Green Office en wat wil je meegeven? “Mijn advies is om de green office te professionaliseren. Geef medewerkers er uren voor en studenten ook. Pas als het een grotere beweging is kun je op basis van vrijwilligheid activiteiten gaan organiseren. Studenten hebben goede ideeën, maar ze moeten daarbij begeleid worden door medewerkers die de weg weten binnen de hogeschool. Wij moeten er voor hen zijn om hen te leiden en te motiveren. Daarnaast hoop ik dat de green offices ook een fysieke plek gaan worden, bijvoorbeeld op elke onderwijslocatie een lokaal waar mensen samen kunnen komen. Online vind je de green office wel, maar het is voor studenten één van de verschillende verenigingen waar je je bij zou kunnen aansluiten. Het is nu zo abstract voor studenten, als je een plek hebt waar je naartoe kunt gaan is dat zichtbaar en spreekt het meer aan.”
Kleine stappen maak je in je hoofd vanzelf groter. Je past je gedrag elke dag een beetje aan, totdat het normaal wordt en het geeft nog een goed gevoel ook.
Monique van der Salm
Waar kom jij iedere dag je bed voor uit?
"Als programmamedewerker bij Samen Duurzaam en coördinator van de Green Office kan ik mijn steentje bijdragen aan het verduurzamen van de HR en zo kan ik bijdragen aan het achterlaten van een positieve impact. Ik word iedere dag uitgedaagd en leer ook zelf nog iedere dag over hoe ik duurzamer kan leven.”
Wat is jouw grootste bijdrage aan de verduurzaming van onze hogeschool? Kortom: waar ben je trots op en waarom?
“Mijn grootste bijdrage aan de verduurzaming van onze hogeschool is het bewustwording en vergrote participatie voor studenten en medewerkers. Ik ben trots op de groeiende betrokkenheid en de zichtbare resultaten, zoals de toename van duurzaamheid bewust studenten/docenten binnen de hogeschool.”
Wat is jouw grootste bijdrage aan de verduurzaming van onze hogeschool? Kortom: waar ben je trots op en waarom?
“GO HR is in februari 2023 gelanceerd. Na een periode van 1 jaar waarin we ons voornamelijk hebben gericht op de lancering, communicatie en het neerzetten van een huisstijl/ beeldmerk was het tijd om de effectiviteit van de Green Office te evalueren met het nieuwe kernteam van student-assistenten. Na de evaluatiesessie in december 2023 kwam het GO HR team tot de conclusie dat GO HR een professionaliseringsslag moest maken om de volgende fase in te gaan. Op basis hiervan is besloten om een herijking te maken van het eerdere projectplan. Ik vond de sessie met de studenten heel waardevol. Het hele idee van een Green Office is dat studenten een stem krijgen, de inspiratie en ideeën van studenten zijn leidend. Jaarlijks werken we samen met een nieuw team van studenten. Het is van grote waarde om te evalueren waar je staat en hoe je kunt verbeteren. De frisse ideeën die ze inbrengen, versterken uiteindelijk je initiatief.”
Wat hoop je in de (nabije) toekomst bij te dragen of te bereiken? Wanneer ben je blij/tevreden?
“Voor de Green Office: het is belangrijk om studenten te blijven betrekken bij de duurzaamheidsinspanningen van Hogeschool Rotterdam. Studenten aan de zijlijn zetten is een gemiste kans gezien de enorme omvang van het aantal studenten als grootste stakeholder groep op de Hogeschool Rotterdam. Voor het programma: Ik hoop dat we met onze inspanningen duurzame ontwikkeling uiteindelijk kunnen versterken en vanzelfsprekend maken binnen Hogeschool Rotterdam, dat het wordt geborgd in de organisatie. Ik hoop dat we duurzaam denken en doen op zo’n manier kunnen verankeren dat dit meer wordt dan het werk van individuele enthousiastelingen en/of een (tijdelijk) programma en de HR duurzaam denken en doen structureel in het DNA krijgt.”
Wat neem je mee? “Dat je een andere overtuiging moet hebben dan “het probleem is te groot, mijn inspanningen te klein en maken daardoor niet het verschil”. Kleine stappen maak je in je hoofd vanzelf groter. Je past je gedrag elke dag een beetje aan, totdat het normaal wordt en het geeft nog een goed gevoel ook. Omarm een duurzamere mentaliteit.”
Janne Bleijenberg
Waar kom jij iedere dag je bed voor uit?
“Ik wil graag bijdragen aan een duurzamere wereld. Toen ik twaalf was ging ik naar mijn eerste klimaatdemonstratie in Den Haag. Het duurt lang voordat grote dingen veranderen. Er zit vaak een kloof tussen woord en daad waar je blijft steken. Daarom ben ik blij dat ik op de hogeschool door kleine, maar concrete stappen mee kan helpen.”
Wat is jouw grootste bijdrage aan de verduurzaming van onze hogeschool? Kortom: waar ben je trots op en waarom?
“We zijn bezig met het opzetten van Green teams, zodat we het groene netwerk binnen de hogeschool groter en sterker kunnen maken. Deze enthousiaste studenten en medewerkers zijn ambassadeurs van duurzaamheid op de verschillende instituten. Met hoor en wederhoor kunnen we samen de groene beweging op gang krijgen.”
Wat hoop je in de (nabije) toekomst bij te dragen of te bereiken? wanneer ben je blij/tevreden? “
Ik hoop dat het groene community dit jaar groter groeit en helemaal opbloeit! Ik ben tevreden als duurzaam steeds meer de norm wordt in plaats van de uitzondering.”
Wat neem je mee?
“Soms lijkt iets wat je doet zoals een workshop geven maar een druppel op een gloeiende plaat. Toch is het belangrijk. Voor verandering in een grote organisatie zoals de Hogeschool Rotterdam heb je nu eenmaal veel geduld nodig.”
Wat wil je je medemens, docenten en studenten meegeven op het vlak van duurzaamheid?
“Niet iedereen hoeft veganist te worden of nooit meer te vliegen. Je hoeft niet je hele leven te veranderen om een verschil te maken.”
“Niet iedereen hoeft veganist te worden of nooit meer te vliegen. Je hoeft niet je hele leven te veranderen om een verschil te maken”
In de nabije toekomst hoop ik bij te dragen aan het integreren van duurzaamheid in elk aspect van mijn carrière en persoonlijk leven.
Shreya Lachminarainsingh
Waar kom jij iedere dag je bed voor uit?
“Ik kom iedere dag mijn bed uit voor het ideaal om een positieve impact te maken op de wereld door duurzaamheid te bevorderen. Het idee dat ik kan bijdragen aan een groenere en gezondere planeet voor toekomstige generaties motiveert me enorm.”
Wat is jouw grootste bijdrage aan de verduurzaming van onze hogeschool? Kortom: waar ben je trots op en waarom?
“Mijn grootste bijdrage aan de verduurzaming van onze hogeschool is het bewustwording en vergrote participatie voor studenten en medewerkers. Ik ben trots op de groeiende betrokkenheid en de zichtbare resultaten, zoals de toename van duurzaamheid bewust studenten/docenten binnen de hogeschool.”
Wat hoop je in de (nabije) toekomst bij te dragen of te bereiken? wanneer ben je blij/tevreden?
“In de nabije toekomst hoop ik bij te dragen aan het integreren van duurzaamheid in elk aspect van mijn carrière en persoonlijk leven. Ik ben tevreden als duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de samenleving en als ik zie dat mijn initiatieven studenten en docenten een stuk bewuster hebben gemaakt over een duurzame toekomst.”
Wat neem je mee?
“Ik heb geleerd dat samenwerking en communicatie cruciaal zijn voor het bereiken van duurzame doelen. Het delen van kennis en ideeën, en het betrekken van verschillende stakeholders, maakt het mogelijk om grotere en duurzamere veranderingen door te voeren.”
Wat wil je je medemens, docenten en studenten meegeven op het vlak van duurzaamheid?
“Ik wil mijn medemensen, docenten en studenten meegeven dat kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben. Door bewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen acties, kunnen we samen een duurzamere wereld creëren. Elk beetje helpt, en samen kunnen we het verschil maken.”
Mart Versteeg
Waar kom jij iedere dag je bed voor uit?
“Ik ben afgestudeerd in de richting ondernemerschap & retail management en zit nu tussen banen in. Mijn passie is de energietransitie; ik steek daar nu al mijn tijd en energie in, dus ga zeker aan de slag in die wereld. Ik heb tijdens mijn studie voor Stedin, de Nederlandse Energiemaatschappij en Triodos gewerkt en daar is mijn interesse voor duurzaamheidheid, klimaatverandering en het maatschappelijke en energievraagstuk enorm gegroeid.”
Wat is jouw grootste bijdrage aan de verduurzaming van onze hogeschool? Kortom: waar ben je trots op en waarom?
“Ik heb workshops gegeven over duurzaamheid, evenementen georganiseerd en ben medeverantwoordelijk voor het jaarplan van het Green Office.
Wat hoop je in de (nabije) toekomst bij te dragen of te bereiken? wanneer ben je blij/tevreden?
“Ik heb niet voor niets al deze tijd in duurzaamheids-vraagstukken gestoken. Persoonlijk zie ik dus echt een toekomst in de energiewereld. Ik daar al wat nieuwe lijntjes bij bedrijven voor uitstaan, maar kan daar nog niets over zeggen. Voor de mensen van het Green Office hoop ik dat de hogeschool straks niet meer om hen heen kan. Dat ze een duurzame stempel drukken op alles wat er in het onderwijs, onderzoek en de bedrijfsvoering gebeurd.”
Wat neem je mee?
“Ik zie het onderwijs, de non-profit sector en het bedrijfsleven niet als verschillende werelden. We staan allemaal voor hetzelfde grote vraagstuk en kunnen net zo goed de krachten bundelen. Je kunt de wereld beter maken, lesgeven, nieuwe technologieën ontwikkelen én geld verdienen. Het één is niet beter of meer waard dan het ander in mijn optiek.”
Wat wil je je medemens, docenten en studenten meegeven op het vlak van duurzaamheid?
“Waar je ook in de keten staat, iedereen is nodig en moet in beweging komen. Als je aan het ene tandwiel draait, komt het andere in beweging. Begin dus vandaag nog. Daarbij moet je pragmatisch zijn en bijvoorbeeld ook samenwerken met vervuilende bedrijven als Shell, want je kunt niet meteen het hele bestaande systeem omgooien. Wat dat betreft ben ik positief en misschien wel groen-rechts.”-