Mission: Transition
Een Studium Generale gericht op onze maatschappelijke opgaven voor studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden.
Mission: Transition is een ontmoetingsplek voor studenten, docenten, onderzoekers, beleidsmakers en andere betrokkenen met ruimte voor netwerkvorming en samenwerking.
In 2023 is Hogeschool Rotterdam vanuit de rol als belangrijke kennisinstelling gestart met het event Mission: Transition. Het eerste jaar ligt de focus op energietransitie en circulariteit. Tijdens deze avonden wordt een ambitieus pad uitgestippeld dat niet alleen studenten en docenten betrekt, maar ook externe stakeholders, van bedrijven tot beleidsmakers.
In de snel veranderende wereld van vandaag brengen onderwerpen als de energietransitie en circulariteit grote uitdagingen met zich mee voor onze samenleving. Hoe we deze kwesties benaderen bepaalt de toekomst van onze steden en economieën. Daarom nodigen we sprekers uit als Elisah Pals (Zero Waste), Arash Aazami (Unify.energy), Emma van der Leest (bio-designer), Philip Ehrhorn (The Great Bubble Barrier) en Ayuk Bakia (co-founder FALAFVAL) om deze onderwerpen vanuit zowel een technisch als sociaal-cultureel perspectief te bespreken. Naast externe sprekers staat er iedere editie een lector op het podium.
Het potentieel van Studium Generale
Het doel van het programma is om een bredere bewustwording te creëren en Hogeschool Rotterdam te positioneren als hét kenniscentrum voor de transities in Rotterdam. Vanaf 2024 zijn de avonden dan ook gekoppeld aan onze vier maatschappelijke opgaven: duurzame delta, vitale gemeenschap, toekomstige economie en slimme & sociale stad. Mission: Transition biedt de mogelijkheid om niet alleen kennis te delen, maar ook een bredere dialoog op gang te brengen over de kritieke onderwerpen die onze toekomst vormgeven. Deze onderwerpen vereisen namelijk een multidisciplinaire benadering waarin technische innovaties hand in hand gaan met economische, maatschappelijke en culturele veranderingen. Mission: Transition is een ontmoetingsplek voor studenten, docenten, onderzoekers, beleidsmakers en andere betrokkenen met ruimte voor netwerkvorming en samenwerking.


Samenwerking als sleutel tot succes
Een belangrijk aspect van Mission: Transition is de samenwerking met verschillende interne en externe partners. Binnen de Hogeschool Rotterdam werken het programma Samen Duurzaam, het Center of Expertise HR Tech en de instituten EAs en IGO samen aan de programmering. Dit is uitgegroeid tot samenwerkingen met andere instituten, opleidingen en organisaties zoals Blue City, die een frisse blik bieden op circulaire economie en duurzame ontwikkeling.
Maar de ambitie reikt verder dan de grenzen van de hogeschool. Extern wordt actief gezocht naar partnerschappen met lokale, nationale en internationale organisaties die zich ook richten op de verschillende transities. Van bedrijven tot overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties, het programma mikt op het bundelen van krachten om een bredere impact te realiseren. Dit zorgt ervoor dat de Hogeschool Rotterdam niet alleen een kennisplatform wordt voor studenten, maar ook een katalysator voor maatschappelijke verandering in de regio.
Het programma van 2024: een stap verder
In 2024 is het programma verder uitgebouwd. Het gaat daarbij niet alleen om het overbrengen van kennis, maar vooral ook om het creëren van een platform voor dialoog en samenwerking. Door nieuwe verbindingen te leggen, zowel binnen de HR als daarbuiten, wordt verder aan het netwerk opgebouwd dat zich richt op duurzame oplossingen voor de toekomst.
Een belangrijk speerpunt van het programma is de nadruk op innovatie en praktische toepassingen. Het doel is om niet alleen theoretische kennis te delen, maar vooral ook concrete voorbeelden te presenteren van succesvolle projecten die bijdragen aan een duurzame toekomst. Deze praktijkgerichte benadering zorgt ervoor dat het programma naast inspirerend ook toepasbaar is in de praktijk en het dagelijks leven van de bezoekers.
Naar een duurzame impact
Het organiseren van deze avonden is echter slechts het begin. De ambitie is om een blijvende impact te creëren door een platform te ontwikkelen voor voortdurende kennisuitwisseling en samenwerking. Een follow-up strategie zal ervoor zorgen dat de inzichten die tijdens de evenementen worden opgedaan, verder worden uitgebouwd en toegepast binnen zowel onderzoek als onderwijs. Op deze manier kan Mission: Transition een blijvende bijdrage leveren en van waarde zijn aan de transitie naar een duurzame samenleving voor studenten en docenten.
Toekomst
Het Studium Generale biedt een kans voor zowel de Hogeschool Rotterdam als de bredere Rotterdamse gemeenschap om zich actief in te zetten voor een duurzame toekomst. Door kennis, innovatie en samenwerking te combineren, wordt een platform gecreëerd dat niet alleen de uitdagingen van vandaag adresseert, maar ook de oplossingen voor morgen vormgeeft. Met de plannen voor najaar 2024 in het vooruitzicht, ligt er een veelbelovende weg open voor verdere groei en impact. -
Door kennis, innovatie en samenwerking te combineren, wordt een platform gecreëerd dat niet alleen de uitdagingen van vandaag adresseert, maar ook de oplossingen voor morgen vormgeeft.


