Programma Samen Duurzaam
Verduurzaming is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en vraagt om onze continue aandacht
Het programma heeft als doel om in de komende jaren gezamenlijk te werken aan de verduurzaming van Hogeschool Rotterdam, door bewustwording, activering en verbinding van initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Dit belangrijke onderwerp zal steeds breder en meer divers onderdeel uitmaken van ons onderwijs en onderzoek maar zeker ook van onze eigen bedrijfsvoering. Alleen zo kunnen we de professionals van morgen de tools meegeven om bij te dragen aan een leefbare wereld, door het aanpakken van vraagstukken in de stad Rotterdam, de regio, in Nederland en ver daarbuiten.

Achtergrond
Duurzaamheid staat al meer dan tien jaar op de agenda van Hogeschool Rotterdam, in de vorm van innovatieve onderzoeken, interessante projecten met studenten, samenwerkingen en initiatieven in de bedrijfsvoering, werkt(e) de hogeschool aan een meer duurzame wereld. De impact van de verschillende initiatieven was beperkt, omdat deze meestal niet met elkaar verbonden waren en/of niet geborgd waren in beleid.
In 2019 is daarom een programmateam van start gegaan, met als doel te zorgen voor een gezamenlijke visie die gedragen wordt door de hele organisatie, met bijbehorende aanpak voor de realisatie van de doelstellingen.
Na het vaststellen van de duurzaamheidsvisie in het najaar van 2020, is in januari 2021 het activatieprogramma Samen Duurzaam van start gegaan. De Driehoek van Duurzaamheid (zie hiernaast) die we ontworpen hebben, toont het proces én het doel en van het programma.
"In het programma wordt er projectmatig samengewerkt met een zeer brede groep van stakeholders."
Focusgebieden
In de verkenningsfase van het programma zijn meerdere interne en externe stakeholders bevraagd door middel van interviews, bijeenkomsten en enquêtes. Daarnaast is een bureauonderzoek uitgevoerd, om een beeld te krijgen van de manier waarop en de mate waarin duurzaamheid in ons onderwijs en onderzoek verweven is.
Op basis hiervan is bij de start van het driejarige activatieprogramma gekozen voor Circulaire Economie, Maatschappelijke Veerkracht en Klimaatverandering als focusgebieden. Dit waren thema’s waar al aan gewerkt werd binnen Hogeschool Rotterdam. Met het kiezen voor deze focusgebieden werd het voor studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers duidelijker waarvoor wij ons wilden inzetten als het gaat om de duurzame transitie.
Om op de drie focusgebieden ambities en effect te gaan realiseren, werd het activatieprogramma Samen Duurzaam opgestart. Dit is een aanpak waarin we de instituten, opleidingen, kenniscentra en diensten zelf de ruimte bieden om, vanuit de drie focusgebieden, invulling te geven aan duurzaamheid. Ieder vanuit de eigen context en expertise. Organisatieonderdelen bepalen daarbij zelf inhoud, ambitie en snelheid van de gewenste competenties, onderwijsvormen, onderzoeksagenda’s en activiteiten. Deze aanpak sluit aan bij ons algemene beleidskader waar verantwoordelijkheid decentraal is belegd.
Als kompas hanteren wij de Sustainable Development Goals (SDGs) zoals in 2019 vastgesteld door de ondertekening van het SDG-Charter, samen met alle andere 36 hogescholen. Het SDG Charter is een intentieverklaring die in 2015 als eerste door premier Rutte is ondertekend om Nederland aan het behalen van de SDGs te committeren. Voor de hogescholen betekent de handtekening dat zij de SDGs een plaats in de onderwijspraktijk geven.
In het programma wordt er projectmatig samengewerkt met een zeer brede groep van stakeholders. Deze mensen zijn doorlopend betrokken en worden geïnformeerd en ter advies gevraagd bij het opzetten van nieuwe zaken en doorontwikkelingen.
Toekomst
De scope van de Hogeschool Rotterdam en haar werkzaamheden is omvangrijk. Het verduurzamen van de hogeschool is daarmee een grote en complexe opgave. Hoe sturen we op het bereiken van een duurzame hogeschool? Op welke manier werken we in de organisatie samen aan deze opgave? En hoe weten we of we op de juiste weg zijn en onze ambities realiseren?
Samen Duurzaam is een tijdelijk programma. Het belang en de werkzaamheden zullen in de toekomst toenemen. Borging in de staande organisatie is daarom cruciaal. Op verzoek van het College van Bestuur wordt het programma nu verlengd voor 2 jaar met de focus op structurele borging in de organisatie en leggen we de connectie met de Strategische Agenda ‘Talent voor Transitie’. Hiermee laten we de drie focusgebieden los en zijn de 4 maatschappelijke opgaven de vertaling van hoe wij als Hogeschool Rotterdam invulling geven aan duurzaamheid in onderwijs en onderzoek de komende jaren. De opgaven zijn: duurzame delta, toekomstbestendige economie, vitale gemeenschap en slimme en sociale stad. Dit zijn de opgaven waar Hogeschool Rotterdam als geheel de aandacht op legt. -