SustainaBul
De SustainaBul is de ranking van Studenten voor Morgen voor duurzame ontwikkeling van het hbo en wo onderwijs. Studenten voor Morgen is een landelijke netwerkorganisatie die zich al 30 jaar inzet voor de verdere integratie van duurzaamheid voor onderwijsinstellingen die hbo's en wo's aanbieden binnen Nederland.

Hierbij ligt de focus op drie van de Sustainable Development Goals (SDG's), namelijk:
4: Quality Education
13: Climate Action
17: Partnership for the Goals
Om deze doelen te bereiken, werkt Studenten voor Morgen aan meerdere projecten, waaronder de SustainaBul. Met de SustainaBul wil Studenten voor Morgen de rol van onderwijsinstellingen als voortrekkers van de klimaattransitie benadrukken. Zij hebben een voorbeeldfunctie binnen de maatschappij, en leiden toekomstige generaties op. De SustainaBul stimuleert en ondersteunt onderwijsinstellingen om het onderwijs duurzamer te maken.
Hogeschool Rotterdam neemt sinds 2020 deel aan de SustainaBul. Studentbeoordelaars vanuit de deelnemende instellingen, die zich hier als vrijwilliger voor aanmelden, beoordelen de (hoger)onderwijsinstellingen op de thema's Onderwijs, Onderzoek en Bedrijfsvoering.
Sinds onze deelname zijn we omhooggegaan van de 26e naar de 12e plek in de lijst en zijn daarmee de vierde hogeschool op de lijst.
In het juryrapport van 2024 wordt Hogeschool Rotterdam vooral geroemd om haar valorisatie (het delen van nieuwe inzichten), de hogeschool is een ‘uitblinker met een perfecte score’. Ook de manier waarop Hogeschool Rotterdam energiegebruik probeert te verminderen, wordt gewaardeerd. Het project waarin sensoren ervoor zorgen dat er alleen energie gebruikt wordt wanneer dat daadwerkelijk nodig is, wordt genoemd.
Sinds onze deelname zijn we omhooggegaan van de 26e naar de 12e plek in de lijst en zijn daarmee de vierde hogeschool op de lijst.
Verder scoort de hogeschool dit jaar hoger op het gebied van bedrijfsvoering. Zo werkt de hogeschool aan het verminderen van de CO2-uitstoot door onder andere de temperatuur in gebouwen te verlagen, zakelijk- en woonverkeer te verduurzamen en het vergroenen van nieuwe onderwijslocaties.
Myrna van de Water: “Dit resultaat is een bewijs van onze gezamenlijke inspanningen en toewijding aan duurzame ontwikkeling en blijven we onszelf continu verbeteren. Wij willen deze positieve trend voortzetten en samen blijven werken aan onze ambitie om bij de top 10 van de gehele benchmark te behoren, iets wat we zeker gaan bereiken middels de uitvoering van onze strategische agenda.”
In het rapport staan ook aanbevelingen voor Hogeschool Rotterdam. Zo is het verbeteren van de toegankelijkheid en vindbaarheid van informatie, zoals beleids- en visiedocumenten, essentieel. Ook mag de hogeschool acties in de praktijk nog beter monitoren, zodat ontwikkelingen effectief worden gevolgd.
De onderwijsinstellingen helpen elkaar met de implementatie van de SDGs. Dat doen de hogescholen onder andere in de hbo SDG-coalitie. De hbo SDG-coalitie werkt met betrokkenheid van de Vereniging Hogescholen aan good practices, kennisdeling en projecten.

