Toekomstmakers
Deze pioniers, de toekomstmakers, werken vanuit hun eigen discipline en rol binnen Hogeschool Rotterdam aan de verduurzaming van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Met lef en een diep besef van het belang van duurzame ontwikkeling zetten zij regelmatig stappen vooruit. Dit is een greep uit de vele collega's met wie wij samenwerken; we doen het samen.
Dit is de kern van de community rondom het programma Samen Duurzaam: een gemeenschap die de toekomst vormgeeft. Wij zijn allemaal toekomstmakers die studenten opleiden tot mede-architecten van een veerkrachtige samenleving. Met praktijkgerichte kennis en innovaties maken we vandaag en morgen het verschil, samen met de stad, voor een betere toekomst voor iedereen.
Mijn ideaal
‘Al bijna vijf jaar kom ik elke dag fluitend op de fiets naar Rotterdam om onze gebouwen een stukje duurzamer te maken. Waar het kan, probeer ik studenten daarin te betrekken, bijvoorbeeld in opdrachten of gastcolleges. Mijn motto is dan ook dat ik in opdracht van het CvB werk, maar niet die van nu maar van de toekomst: onze studenten!”
Bijdrage
‘Mijn grootste bijdrage is het uitdenken en schrijven van het energiebeleid voor HR. Het is gelukt om een goed onderbouwde en gedragen ambitie neer te zetten en te laten vaststellen. In vierjaarlijkse stappen gaan we naar een uitdagend laag energiegebruik in 2040. Hiermee geven we een stukje invulling aan onze strategische agenda. Daarnaast ben ik natuurlijk trots dat ik vier jaar in het programma Samen Duurzaam heb gewerkt en heb meegeholpen om het programma te brengen waar het nu staat.”
Tevreden “Als eerste ben ik aanjager om alle energiebesparende maatregelen (200!) uit het energiebeleid op tijd te realiseren. Een hele klus. Verder wil ik het duurzaamheidsbeleid voor onze gebouwen uitbreiden met doelstellingen voor andere thema’s als circulariteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie enzovoorts. Bij onze nieuwbouw op de Laan op Zuid heb ik daar al een eerste aanzet voor gegeven in het programma van eisen, die ik ook bewaak totdat het gebouw wordt opgeleverd.”
Meegeven
“Het gaat er niet om dat je perfect duurzaam bent of wordt; het gaat erom dat je probeert om elke dag weer een stapje duurzamer te worden dan gisteren!”
Marcel Langeveld is Adviseur Duurzaamheid/Programmamanager Verduurzaming Vastgoed en Facilitair
Mijn ideaal
“Ik zet me graag in om een leefbare planeet te behouden en mogelijk te maken voor zowel mens als dier.”
Bijdrage
“Ik ben ontzettend blij met de kans om binnen het instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) als ambassadeur op zoek te gaan naar de verbindingen tussen mens, natuur en technologie. De opleidingen van CMI maken en werken met digitale technologieën die grote impact hebben op de samenleving, zowel op sociaal als ecologisch gebied. Ik zie het bewustzijn hiervan steeds meer groeien en we zijn goed op weg om deze maatschappelijke uitdagingen een centrale plek te geven in ons onderwijs. Daarnaast proberen we met het onderzoeksproject ‘Wijk als Biotoop’ de technologische ontwikkelingen in te zetten om wijkbewoners meer handelingsperspectief te geven voor biodiversiteitsdoelen. Dat ik mee kan werken aan een onderzoeksproject dat probeert collectief bij te dragen aan duurzaamheidsdoelen, geeft mij zin in de toekomst.”
Tevreden
“Ik hoop dat we binnen alle opleidingen van het instituut CMI aandacht gaan besteden aan het duurzaamheidsvraagstuk en hoe we technologie kunnen maken die bijdraagt aan het welzijn van de planeet. Ik vind dat alle opleidingen die technologie maken hierover na moeten denken. In het klein bijvoorbeeld door de partners voor projecten die ze kiezen, maar ook door in onderwijsontwikkelingen gericht na te denken vanuit welke denkrichting je je onderwijs wilt inrichten. Wil je door middel van je onderwijs meedoen aan de huidige ecologisch verpletterende technologische systemen? Of doe je mee aan de transitie naar groene en waardevolle systemen voor mens en dier door middel van technologie? Die volgende stap zou ik graag nog zien.”
Meegeven
“Mijn motto is: maak al het onderwijs op de hogeschool natuur-inclusief. Als je er over nadenkt is het namelijk simpel: iedere vorm van onderwijs raakt aan onderwerpen van ecologie en biologie, of je nu aan educatie over sensordata werkt of je mensen opleidt tot professionals in de zorg. Ieder domein heeft namelijk impact op onze ecologische systemen. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat alle opleidingen nadenken over hoe ze de negatieve impact van hun onderwijs op onze ecologische systemen verminderen, en hoe ze gaan bijdragen aan het welzijn van de planeet.”
Sue van Geijn is een milieu-ethicus, filosoof, onderzoeker en docent. Zij geeft onder andere les in Professional Skills bij de opleiding Informatica, en is docent-onderzoeker bij het project ‘Wijk als Biotoop’ van Creating010.
Rens Rietveld is domeinmanager Economische Ad-opleidingen bij Rotterdam Academy. Hij zet zich in om impactmakers op te leiden die toegevoegde waarde leveren aan de regio Rotterdam en bijdragen aan de transitie naar een toekomstbestendige samenleving.
Mijn ideaal “Ik kom mijn bed uit om positieve impact te creëren, hoe klein of groot dit ook mag zijn. Ik probeer door middel van het onderwijs om de wereld een stukje mooier te maken en zaadjes te planten bij onze studenten en andere mensen om me heen.”
Bijdrage “Ik ben heel erg trots dat we afgelopen jaar met de opleiding Crossmediale Commuicatie het bijzonder kenmerk Duurzaam Hoger Onderwijs op niveau 3 (systematisch) hebben behaald en dat onze studenten betekenisvolle activiteiten ondernemen en beroepsproducten opleveren die bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals.”
Tevreden “We hebben met een groepje collega's - ook van Hogeschool Windesheim - een waardegedreven alliantie opgericht met als doel een handreiking over impactmakerschap in het Associate degree onderwijs op te leveren. Ik hoop dat deze handreiking aankomend studiejaar opgeleverd wordt en dat landelijk alle Ad-opleidingen dit visiedocument gaan inzetten om impactvoller onderwijs te realiseren.”
Meegeven “Yes, you can! Bij het nastreven van je duurzaamheids idealen gaat het niet om het eindresultaat, maar het pad dat je aan het bewandelen bent. ”
Mijn ideaal
“Ik wil de wereld schoner maken, in het bijzonder door middel van energiebesparing.”
Bijdrage
“Ik ben trots op het feit dat ik heb kunnen bijdragen aan een snelle afname van elektriciteits- en warmtegebruik. Zo mooi om te zien dat het lukt om steeds meer apparatuur, klimaatinstallaties en verlichting uit te zetten op momenten dat er geen nuttig gebruik is.”
Tevreden
“Ik ben tevreden wanneer energie alleen wordt gebruikt voor activiteiten die bijdragen aan goed onderwijs en onderzoek.”
Meegeven
“Maak er een sport van om zoveel mogelijk apparaten, zoals smartboards, vergaderschermen, verlichting en onderzoeksapparatuur, uit te schakelen wanneer je deze niet op een nuttige manier gebruikt. Ga spaarzaam met schoon drinkwater om, alsof je leven ervan afhangt. Dit wordt nog veel schaarser dan energie en we kunnen als mens geen dag zonder.”
Wouter Sjoerdsma is sinds een jaar voltijds energiecoördinator van Hogeschool Rotterdam. Zijn taak is uit te zoeken waar en hoe we energie kunnen besparen.
Elma Oosthoek is werkzaam in het team Stadsleven van het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI). Samen met studenten en docenten, stadsprofessionals en bewoners werkt zij aan maatschappelijke vraagstukken op Rotterdam Zuid.
Mijn ideaal “Ik wil mijn bijdrage leveren aan een rechtvaardige samenleving door een inclusief lerende omgeving te creëren in kwetsbare gebieden - nationaal, maar ook internationaal. Gebieden waar veel van onze studenten niet zijn opgegroeid en daardoor zelden komen, maar straks wel beleid over gaan maken.”
Bijdrage “Ik ben er trots op dat ik n.a.v. mijn master MMI heb meegeschreven met ‘de belofte aan de stad”; ik hoop dat we als Hogeschool vanuit het onderwijs en het praktijkgerichte onderzoek een duurzame relatie aangaan met de stad, en vooral met gebieden die kwetsbaar zijn. Zo geven we een antwoord op de onderzoeksmoeheid van bewoners en laten we merken dat we iedereen serieus nemen. De locatie Hillevliet, het estafetteleren zijn zichtbare resultaten. Ook de WIECK (wijk innovatie en
educatie centrum voor klimaat) in Rotterdam en de NIECC (neighborhood innovation education centre for climate) zijn zichtbare praktische uitwerkingen."
Tevreden “Ik hoop dat er op steeds meer plekken, vanuit steeds meer Hogescholen inclusieve leeromgevingen komen in kwetsbare gebieden. Studenten kunnen als rolmodel en nieuwe energie een bijdrage leveren aan het sociale weefsel en innovatieve ontwikkelingen. Ze leren wisselen van perspectief.”
Meegeven “Kijk in je besluiten altijd eerst door de ogen van de meest kwetsbaren: wat voor gevolgen heeft mijn handelen voor een ander?”
Mijn ideaal
“Mijn visie, mijn droom, is dat duurzaam omgaan met energie, grondstoffen en materialen, en actieve inzet voor een schone, sociale en leefbare wereld, voor iedereen vanzelfsprekend is.”
Bijdrage
“Ik ben heel trots op wat we samen, met veel zeer bevlogen collega’s, hebben bereikt binnen thema betekeniseconomie. Meer en meer studenten kiezen voor een programma binnen de betekeniseconomie. Wekelijks zien we dat de ogen van onze studenten zich verder openen. Dit gaat verder dan verduurzaming maar om bredere blik op de werking van de maatschappij als geheel. Verduurzaming is hierin essentieel.”
Tevreden “Als themaregisseur werk ik onder andere aan het laten groeien van een actieve community en ons netwerk. En dat hoop ik nog even te mogen doen. Samenwerking vanuit verschillende disciplines is essentieel. We hebben zoveel expertise in huis, of is met ons netwerk toegankelijk. Daar kunnen we nog veel meer gebruik van maken. Samenwerking brengt de kwaliteit van onze programma’s op een hoger niveau. Wanneer ben ik tevreden? Als mijn visie werkelijkheid is geworden. Dat is een illusie. Maar zolang ik ervaar dat thema’s als duurzaamheid iedere dag meer actief worden uitgedragen door meer studenten en collega’s, en we zien waarvoor we het doen, ga ik iedere dag met een glimlach naar huis. We zijn er nog lang niet, maar stappen vooruit, hoe klein ook, moeten we blijven zien en waarderen. Zoals Peter Smith zo mooi zegt: “If we believe that the little you do is essential, than we have a bright future ahead of us.”
Meegeven
Er is geen opleiding of vakgebied waar onze studenten niet met verduurzaming in aanraking komen. Wij hebben de plicht om onze studenten de bagage mee te geven om te bouwen aan meer betekenisvolle economie. Laten we hier samen in optrekken!
Marcel Splinter is themaregisseur betekeniseconomie, docent Social Marketing/Betekenisvolle Economie/Leiderschap/ D&I, Concept Owner Brainworm, transitiemanager en trainer
Wietske Willemse is werkzaam als programmaleider van Mama's Garden & Daddy's Place. Zij is werkzaam bij het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) van Hogeschool Rotterdam en werkt voor het Fieldlab en de programma's Mama's Garden & Daddy's Place nauw samen met Lector Hanneke Torij van Kenniscentrum Zorginnovatie.
Mijn ideaal “Ik hoop dat het werk wat ik doe bij de programma’s Mama’s Garden en Daddy’s Place bijdraagt aan het feit dat mensen zich weer gezien en gehoord voelen. Dat is mijnsinziens de basis van alles. Meer begrip voor elkaar en elkaars situatie maakt dat mensen zich verbinden en de juiste ondersteuning en zorg kunnen krijgen. Dit doen we door binnen beide communities in te zetten op het verbinden, elkaar steunen, maar ook het inzichtelijk maken van wensen en behoeften en deze kennis te delen met (toekomstige) professionals en studenten.”
Bijdrage “Investeren in kennis en onderzoek draagt hier zeker toe bij, daarnaast investeren in langlopende programma’s zoals die lopen binnen het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie. Om een solide programma neer te zetten waaraan je onderzoek en onderwijs wilt koppelen, dat vraagt tijd. Niet alleen om onderzoek op te zetten en te kijken wat studenten nodig hebben, maar ook om vertrouwen en veiligheid te kunnen bieden aan de bewoners waar we nauw mee samenwerken. Ik ben trots op de communities die we hebben neergezet en de inzet van onze studenten en niet te vergeten collega’s. Ondanks de roerige jaren waarin wij onder andere te maken hadden met de corona epidemie, zijn we erin geslaagd om mee te bewegen en hebben we een grote community waarbij studenten blijven terugkomen en ouders graag met ons samenwerken.”
Tevreden “Ik denk dat de communities zoals wij deze hebben opgezet steeds belangrijker worden in deze wereld die zo snel verandert en waar de kloof en het onbegrip tussen mensen toeneemt. Mensen hebben het nodig om zich tot elkaar te verhouden en zich met elkaar te verbinden. Ik hoop vooral te kunnen bijdragen dat we met zijn allen respectvol naast en met elkaar kunnen leven, dat alle betrokken naar elkaar luisteren en van elkaar leren.”
Meegeven “Blijf leren van en met elkaar, dit is een verrijking van je leven en je hebt er maar een dus ga er zuinig mee om. Volg ons op instagram @mamasgarden010 en @daddysplace010.”
Karin van IJsselmuide-Eijgenhuijsen is sinds oktober 2023 verbonden aan het lectoraat Publieke Inkoop van totaal 5 hogescholen waar circulair inkopen en samenwerken met de markt haar focus heeft.
Mijn ideaal “Mijn drijfveer waarvoor ik iedere dag mijn bed uitkom is de wereld een beetje mooier maken door transities bij overheden en organisaties te bewerkstelligen niet alleen voor onszelf maar zeker ook voor de toekomstige generaties!”
Bijdrage “Meedenken met studenten/collega’s en bijdrages leveren aan bijeenkomsten van de Minor Inkoop (Hackatons), workshop’s voor collega’s over duurzaam inkopen, onderzoek doen voor het lectoraat Publieke Inkoop en kennis bijdragen aan de Inkoopwerkplaats/Kennishub van 5 hogescholen als afgevaardigde vanuit Rotterdam.”
“Ik ben daarnaast erg trots op het feit dat ik (met ondersteuning van de Hogeschool Rotterdam) als coördinator/boegbeeld voor de alliantie SDG 12 (verantwoorde consumptie en -productie), organisaties en personen in beweging mag zetten bijvoorbeeld door advies te geven, te verbinden maar ook door concrete initiatieven zoals het Manifest MVOI of Manifest Sustainable Procurement.” 12 Verantwoorde consumptie en productie - SDG Nederland
Tevreden “Als onderzoeker wil ik bijdragen aan het beantwoorden van vraagstukken om bewuster in te kopen door de publieke sector en zodoende deze om te zetten naar praktische handvatten zodat zij in de toekomst door hun handelen een (meer) positieve impact zullen achterlaten. Als coördinator wil ik bijdragen aan de transitie naar een Circulaire Economie in zijn geheel.
Ik ben blij en tevreden als in 2030 de jaarlijkse “Dutch” Earth overshoot day minimaal gelijk of achterloopt op de “World” Earth overshoot day. Want als iedereen zou leven zoals in Nederland zouden alle grondstoffen voor dit jaar al 1 april 2024 'op' zijn (geen grap!!), wereldwijd is het dit jaar op 25 juli 2024.”
Meegeven “Ik wil aan iedereen meegeven dat ook jijzelf elke dag weer een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid. Namelijk door jezelf altijd 3 vragen te stellen voordat je daadwerkelijk een product aanschaft:
1. Heb ik dit product echt nodig? Indien hierop het antwoord ja is, dan is de volgende vraag:
2. Is er een andere mogelijkheid om dit product te verkrijgen (lenen, repareren, 2e hands?) Indien hierop het antwoord nee is, dan is de vraag:
3. Kan ik dit product dan in ieder geval zo duurzaam (dus volgens alle 17 SDG’s!) mogelijk inkopen, denk daarbij aan gerecyclede grondstoffen, goede arbeidsomstandigheden, CO2- of energieneutraal enz.”
Arjen van Klink is lector Next Strategy en directeur bij Kenniscentrum Business Innovation. Vanuit zijn functie is hij betrokken bij diverse projecten van het kenniscentrum.
Mijn ideaal “Ik kom elke dag mijn bed uit om bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van de hogeschool: onze studenten, medewerkers en partners in de regio. Dat is een beter sociaal, ecologisch en economisch systeem. Wat mij aanspreekt en aanzet zijn de urgentie en de samenhang van de verandering. Hoe kan je die complexe puzzel leggen? Wat mij betreft door elke dag een paar puzzelstukjes op te pakken en met elkaar te kijken hoe die (beter) zouden kunnen passen.”
Bijdrage “Mijn bijdrage zit in veel kleine zetjes, vooral achter de schermen. Bijvoorbeeld door collega’s ruimte te geven voor nieuwe initiatieven en meer onderlinge samenwerking. Door studenten kritisch te laten nadenken: wat vinden jullie echt van bepaalde situaties, waarom, en wat kan je er mee? Door met ondernemers te reflecteren op hun business: kunnen ze wel zo doorgaan en wat zijn alternatieven? En in alle gevallen door duidelijk te maken dat we samen een verantwoorde weg moeten zoeken van het oude naar het nieuwe.”
Tevreden “Talent voor transitie is de geweldige titel van onze strategische agenda. Ik hoop dat we kennis en kunde kunnen ontwikkelen en overdragen aan onze studenten en werkveldpartners om de transitie naar een duurzame regio te kunnen waarmaken. Praktisch en strategisch tegelijk. Tof als ik daarin kan blijven meesturen in een richting waarmee we gezien en gezocht worden.”
Meegeven “We hebben allemaal een verantwoordelijkheid waar het gaat om verduurzaming. Dat kan wel eens zwaar voelen. Maar het is vooral ook een geweldig leerzame tijd met veel ruimte om nieuwe dingen met elkaar te ontdekken en op te pakken. Dus wees vooral nieuwsgierig, optimistisch en coöperatief!”