Artikelenreeks: docent/student van vo en ho aan het woord
Oktober
Codarts over de nauwe aansluiting tussen vo en ho: 'we zien dat dromen werkelijkheid worden'
Voortgezet onderwijs en hoger onderwijs (dansacademie en conservatorium) zijn bij Codarts met elkaar verweven. De leerlingen en hun talenten staan volledig centraal, de uitval bij de algemene vakken is bijna nul. Wat kunnen andere scholen hiervan leren?
November
Rechtenstudent over court- & debat experiences als brug tussen vo en ho: ‘het is nooit te vroeg om te gaan oriënteren’
Rechtenstudent Sara Alemyar houdt met haar ambassadors-team Court & Debate Experiences op middelbare scholen. Via debatten en rechtszaak-simulaties geven ze derde- en vierdeklassers op havo en vwo een kijkje in de keuken. “We maken het vakgebied van rechtsgeleerdheid tastbaar.”
December
Associate lector Hogeschool Inholland over inspelen op de snel veranderende arbeidsmarkt: ‘goed kiezen is onderzoeken wat je aanspreekt'
Beroepsbeelden van jongeren, ouders en loopbaanbegeleiders matchen niet met de beroepswerkelijkheid. Dat leidt vaak tot verkeerde loopbaankeuzes. Jeany van Beelen-Slijper (Inholland Rotterdam) ziet het liefst dat jongeren zoveel mogelijk zelf exploreren wat hen aanspreekt in een vakgebied of -sector.
Januari
Onderwijsmanager Willem de Kooning Academie aan het woord: ‘Ons beeld over toekomstige student is enorm bijgesteld’
Van kunstinstituut tot onderwijsinstelling: de Willem de Kooning Academie maakte een indrukwekkende verandering door. Het samenwerkingsverband vo-ho speelde een cruciale rol om relevant te blijven in deze regio.
Het onderwijs van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam is ingrijpend veranderd. Waarom was dit noodzakelijk?
Februari
Vo-koepel CVO: aansluiting vo-ho opgenomen in beleidsplan 2024-2028 en P&C-cyclus
De versterking van de samenwerking vo-ho heeft een prominente plaats gekregen in het beleidsplan van de aangesloten scholen van vereniging CVO Rotterdam en omstreken. Bestuurder Ton Bestebreur en bestuursadviseur Bert Ouwens vertellen hoe ze de relatie met het hoger onderwijs verdiepen aan de hand van data.
Maart
Vo- en hbo-docent aan het woord over PWS en doorlopende leerlijn: 'Docenten beter toerusten in onderzoeksvaardigheden'
Docenten hebben weinig ervaring met onderzoekvaardigheden, waardoor de voorbereiding op het vervolgonderwijs en de beroepspraktijk tekortschiet. Ron Weerheijm van Hogeschool Rotterdam leidde daarom op het Farelcollege een workshop met begeleiders van profielwerkstukken. “Onderzoeken is nadenken.”
April
Ho aan het woord over Didactiek van Hoge Verwachtingen: ‘Met een enkele zin kan een docent het verschil maken’
De docent heeft een grote invloed op het studiesucces van leerlingen en studenten: het hebben van hoge verwachtingen doet ertoe. Het lectoraat Didactiek van Hoge Verwachtingen van Hogeschool Rotterdam leidt interne trainers op met de praktische vertaling daarvan in de vorm van didactisch coachen. Op deze manier willen ze deze benadering een brede toepassing geven in het hele onderwijs.
Mei
Vo en ho aan het woord over de Ace Yourself App: 'Handige kapstok voor docenten om vaardigheden te trainen'
Hoe kan de Ace Yourself app leerlingen en studenten trainen in vaardigheden zoals plannen, presenteren en samenwerken door bestaande onderwijsactiviteiten te benutten? Wiskundedocent David Lans van het Emmauscollege Rotterdam heeft de app getest en wil deze graag blijven gebruiken.
Juni
Vo over de nazorg aan oud-leerlingen: 'Reünie levert Hugo de Groot schat aan leerervaringen op'
OSG Hugo de Groot in Rotterdam-Zuid organiseerde een reünie om oud-leerlingen te bevragen over hun overstap naar het hoger onderwijs en koppelde die bijeenkomst aan het jaarlijkse kerstgala. Annemieke Rosenquist (decaan voor havo en vwo) en Marc van Osch (docent Nederlands en mentor) vertellen over de rijke oogst aan leerervaringen. "Leerlingen mogen van ons verwachten dat we aan nazorg doen."
Augustus
Vo en ho over experiment met Safe & Brave Spaces: ‘Meer zelfvertrouwen voor vso-leerlingen bij overstap naar hoger onderwijs’
Van het voortgezet speciaal onderwijs naar het hoger onderwijs is voor veel leerlingen met een beperking een kolossale stap, met veel studie-uitval als gevolg. Safe & Brave Spaces zijn leeromgevingen waar leerlingen oefenen om zich uit te spreken en hulp te vragen, zodat zij met meer zelfvertrouwen starten in het hoger onderwijs.