Context
Schept de docent een gepaste context voor de nieuwe leerstof die hij aanbrengt?
- Wordt de voorkennis van de studenten gebruikt als kapstok?
- Sluit de docent aan bij de interesses van de studenten?
- Zorgt hij ervoor dat de studenten zich betrokken voelen bij het onderwerp?
- Geeft hij voorbeelden?
- Vraagt hij voorbeelden?
- Situeert hij de les in de lessenreeks?
- Legt hij een verband naar het beroep/latere werkleven?
Bron: Kijkwijzer
Bekijk hoe een docent Natuurkunde context in zijn les aanbrengt.
Collega's aan het woord
In mijn lessen en hoorcolleges leg ik de link naar het beroep en het latere werkleven.
Door studenten een herkenbaar kader aan te bieden, geef je hun kapstokken voor de nieuwe leerstof. Door context aan te brengen of door studenten voorbeelden te laten geven, kun je als docent voorkomen dat je les louter theoretisch wordt.
Ik leg in mijn lessen links met de actualiteit.
Als je nieuwe leerstof ophangt aan de leefwereld van studenten en de actualiteit, zullen studenten de leerstof beter onthouden. Je biedt namelijk een context, een kapstok. Soms denken docenten dat taalontwikkelend lesgeven veel extra inspanningen vergt en een volledig nieuwe manier van lesgeven is. Dit is een misvatting. Taalontwikkelend lesgeven steunt op inzichten in taalverwerving en algemene didactische principes.
Concept-contextbenadering
Het leren van vakbegrippen (woordenschat) wordt gestimuleerd door die begrippen in een relevante en betekenisvolle context te plaatsen
Nieuwe begrippen dienen in een uitdagende contextrijke omgeving te worden aangeleerd en toegepast. Daarbij kan een beroep worden gedaan op voorkennis, op verschillende bronnen als tv-documentaires, kranten, websites. Wat een rijke context is, kan van vak tot vak verschillen.
Begrippen als multiperspectiviteit (geschiedenis) worden voor leerlingen helder als hen gevraagd wordt zich in verschillende personen (met verschillende belangen en interpretatiekaders) te verplaatsen. Door een historische gebeurtenis vanuit meer standpunten te bekijken (Christendom, Islam, of bijvoorbeeld een Duits versus een Frans perspectief) ontdekken leerlingen dat een historische gebeurtenis meer betekenissen kan hebben. Op een dergelijke wijze leren leerlingen (kern)concepten van het vak in steeds wisselende contexten gebruiken.
Bron: Leoned.