Aan de slag met PWS!
Een doorlopende leerlijn van profielwerkstuk in het vo naar onderzoeksmodules in het ho
De ontwikkelde projecthandleiding, leerlinghandleiding en docentenhandleiding Profielwerkstuk geven antwoord op vele vragen van docenten, leerlingen en opleidingen. Met deze documenten, die in het najaar van 2022 zijn verspreid, kunnen scholen en opleidingen makkelijk zelf aan de slag gaan.
Ho-achtige manier van werken
Wat houden deze handleidingen in?
- De projecthandleiding bevat een algemene beschrijving over hoe de leerlingen het PWS aan kunnen pakken.
- Het werkboek is een uitgebreid handboek met diverse literatuur, werkvormen en opdrachten die de leerlingen op weg helpen bij het maken van het PWS. Zie ze als aanvullende hulpbronnen.
- De docentenhandleiding bevat tips en templates per onderzoeksfase waarmee ze de begeleiding van hun leerlingen handig en efficiënt aan kunnen pakken.
Leerlingen worden gestimuleerd op een ho-achtige manier te werken, vo-docenten de leerlingen op een ho-achtige manier te begeleiden en docenten in het hbo en wo aan te haken op kennis en vaardigheden van de instromende student.
Uitdaging
Uit onderzoek in het voorjaar van 2022 onder scholen die aangesloten zijn bij het samenwerkingsverband vo-ho, blijkt dat de handleidingen nog niet bekend zijn en wellicht daardoor nog niet veel ingezet worden op de scholen. De uitdaging is om gedurende studiejaar 2022-2023 hier meer bekendheid aan te geven, dit doen we tijdens de werkconferentie op 10 november. Ontmoeting tussen vo en ho staat dan centraal, waarbij we inzoomen op het PWS en de doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden. In het plenaire deel bespreken we de belangrijke rol die het profielwerkstuk heeft in de verbinding met het hoger onderwijs, in de deelsessies hebben we een aanbod voor docenten (vo en ho), PWS-begeleiders, decanen en mentoren. Eigenlijk allen die te maken hebben met onderzoek doen.
Gefaciliteerd werken aan PWS-experimenten
Vanaf najaar 2022 biedt het samenwerkingsverband vo-ho scholen en opleidingen de mogelijkheid een aanvraag in te dienen om gefaciliteerd aan innovatieve ontwikkelingen te werken in de aansluiting vo-ho (vrij experiment). Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om aan te haken bij experimenten die al min of meer vast staan, de zogenaamde voorgekookte PWS-experimenten. In ronde 1 (november 2022) en ronde 2 (februari 2023) bieden we de volgende drie aan:
A. Herziening eigen profielwerkstuk-doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden
- Binnen dit experiment krijgen scholen en opleidingen de ruimte om te werken aan een eigen (herziening) handleiding PWS/onderzoeksmodule 1e jaar, passend bij de onderwijsvisie.
B. Rubrics vaardighedenlijn voor profielwerkstuk
- In deze werkplaats ga jij samen met een team van collega’s de vertaalslag maken naar een bruikbaar PWS-beoordelingsinstrument waarbij: 1. voor de leerlingen duidelijk is wat de vaardigheden inhouden en waarop ze beoordeeld worden en 2. voor de docenten duidelijk is welke gedragsindicatoren horen bij een bepaalde score. Uitgangspunt is het Vaardighedenraamwerk dat binnen het samenwerkingsverband vo-ho ontwikkeld is.
C. Digitaal platform
- Leerlingen vinden het vaak lastig om zelfstandig een profielwerkstuk te maken. Uren voor docenten om het proces van leerlingen te begeleiden zijn vaak niet toereikend. Daarom wordt in deze werkplaats een digitale tool ontwikkeld waarbij leerlingen stap voor stap door het proces worden begeleid. Deze tool biedt een online leeromgeving waarmee leerlingen stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aanleren terwijl ze hun profielwerkstuk realiseren. Zinvol is ook als het hoger onderwijs aanhaakt om met de kennis en vaardigheden bij onderzoeksmodules en manier van werken in de propedeuse te integreren in dit platform.
Anderen gingen je voor
In artikelen in april en in september gingen Wolfert Lyceum, Insula College, Verpleegkunde van Hogeschool Rotterdam en Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam in op het belang van PWS in de aansluiting vo-ho en de vraag hoe zij vorm geven aan onderzoek in een doorlopende lijn.
Informatie en vragen
Voor informatie of vragen:
Rowan Beijk-Huijgen: rowan.huijgen@eur.nl
Ellis Wertenbroek: e.j.m.wertenbroek@hr.nl
Beiden zijn werkgroepcoördinatoren Ho-vaardigheden/PWS.