Blik op jonge beloftes voor de techniek
Werkgroep Wiskunde
Aansluiten gaat niet vanzelf
De werkgroep wiskunde heeft zich de afgelopen jaren over uiteenlopende thema’s gebogen. Steeds vanuit vraagstukken en wensen die leefden in het vo en ho met betrekking tot het wiskundeonderwijs. En altijd met het doel voor ogen om samen slimme manieren te vinden om de aansluiting te verbeteren maar vooral ook om leerlingen te enthousiasmeren voor het vak en aandacht te besteden aan het verbeteren van het studiesucces van studenten. Want als een ding duidelijk is geworden dan is het wel dat dit enthousiasme en de vrije wil om veel te oefenen met allerlei opdrachten bij de meeste leerlingen en studenten niet vanzelf aanwezig is of ontstaat. Behalve bevlogen docenten (die hierin cruciaal zijn), is het al evenzeer relevant dat leerlingen al vroeg een idee krijgen waar al die sommen en berekeningen toe dienen en waar ze toegepast kunnen worden. Temeer omdat wiskunde vooral een ondersteunend vak is in allerlei opleidingen en beroepen en ook dat het lastig maakt om de link te leggen met de praktische toepasbaarheid ervan.
Verlevendigen van het wiskunde onderwijs
We hebben in de loop van de tijd in kaart gebracht waar het schort in de aansluiting en welke aanbevelingen daarbij meegegeven kunnen worden aan docenten, decanen en onderwijsmanagers in het vo en ho. Daarnaast is bijvoorbeeld kennis en ervaring uitgewisseld rond specifieke wiskundige onderwerpen als goniometrie en differentiëren en het gebruik van digitale lesmethoden. Ook is er gewerkt aan een publicatie waarin uiteengezet wordt wat leerlingen met betrekking tot het vak wiskunde kunnen verwachten in het eerste jaar van de technische opleidingen van de Hogeschool Rotterdam. Deze publicatie die jaarlijks wordt bijgesteld valt in goede aarde, maar verdient ook een verdere doorvertaling. Leerlingen en hun docenten kunnen er in zien hoeveel lestijd besteed wordt aan wiskunde, wat de zwaarte ervan is en welke wiskundige opdrachten ze tegen zullen komen en hoe ze daarmee kunnen oefenen. Maar hoe kan deze inhoud verder worden verlevendigd door ook de toepassingsmogelijkheden ervan te laten zien en ervaren? Dat is een van de vraagstukken waar de werkgroep zich samen met het ‘Programma HRTech Instroom & Studentsucces en docenten vanuit vo en ho het komende jaar op wil richten. Hiervoor worden concrete opdrachten ontwikkeld die in workshopvorm met leerlingen van havo 4 en 5 kunnen worden uitgevoerd.
De knip tussen onder- en bovenbouw in het vo
Maar er speelt meer. Want hoe krijg je bijtijds zicht op sluimerend technisch talent? Leerlingen die makkelijk meekomen en plezier ontlenen aan het doorgronden van wiskundige onderwerpen en opgaven zijn niet zo moeilijk te identificeren. Maar hoe kun je die groep vergroten en beter zicht krijgen op degenen die minder warm lopen voor het vak maar in potentie wel de vaardigheden in huis hebben en deze met wat extra hulp verder kunnen ontwikkelen? Hoe motiveer je deze leerlingen en zet je ze “aan”’. Behalve het verlevendigen van de lesstof en leerlingen laten ervaren wat het praktische nut is van wiskunde, is er meer nodig en mogelijk. In de werkconferentie van maart 2022 is samen met de werkgroep LOB aandacht besteed aan wiskunde in relatie tot de profielkeuze en de hierop aansluitende studiemogelijkheden in het technisch domein. Uit het gesprek dat we hierover voerden, bleek onder andere dat de verdeling van eerste- en tweede graads docenten over de onder- en bovenbouw van het vo het zicht op potentieel talentvolle leerlingen voor de techniek belemmerd. Zeker in combinatie met het gegeven dat veel leerlingen de neiging hebben om een “veilig” profiel te kiezen dat hun slagingskans vergroot en docenten dit nogal eens stimuleren. Docenten die zowel in de onder-als bovenbouw lesgeven en daarmee beter en sneller zicht hebben op die meer verborgen talenten, zijn helaas zeldzaam. Een van onze vragen is dan ook wat we kunnen doen om het gezamenlijke zicht te verbeteren en ook het meer verborgen talent niet verloren te laten gaan. Dat willen we onderzoeken samen met docenten uit het vo en de lerarenopleiding wiskunde van de Hogeschool Rotterdam. Docenten die zich hierdoor aangesproken voelen zijn van harte welkom met ons mee te denken.
De werkgroep wiskunde is geen stand alone
Uit het voorgaande wordt al duidelijk dat de werkgroep wiskunde niet op zichzelf staat. Docenten uit vo en ho werken op allerlei manieren mee en delen hun kennis en ervaring. Binnen de Hogeschool Rotterdam trekken we samen op met de Werkplaats Techniek en de lerarenopleiding wiskunde. Buiten de Hogeschool Rotterdam staan we onder andere in verbinding met de Nederlandse Vereniging van Wiskunde Leraren, Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt) en de TU Delft. Met al die bundelingen van kennis en ervaring valt er nog veel te ontdekken en verbeteren om technisch talent op tijd te spotten en op weg te zetten in een bij hen passende richting.
Voor meer informatie naar aanleiding van dit artikel kun je contact opnemen met Marion Schiffers, werkgroepcoördinator vakinhoudelijke aansluiting Wiskunde.