LOB: een veelbesproken onderwerp
Experimenten helpen bij het borgen van LOB in de scholen
Is het nu Loopbaanoriëntatie en -begeleiding of Loopbaanontwikkeling en -begeleiding? Deze vraag wordt vaak gesteld. Alhoewel beide passend zijn geeft de laatste, loopbaanontwikkeling, een beter beeld. LOB is namelijk geen momentopname maar een ontwikkeling die de leerling/student gedurende vele jaren doorloopt.
Al jarenlang zijn scholen (vo, mbo, ho) bezig met het invoeren van LOB-programma’s binnen hun school. Maar tot op de dag van vandaag worstelen vele scholen nog steeds met de vraag: “Hoe borgen we LOB nu écht binnen ons lesprogramma?” Ook de overheid ziet het belang van LOB. Al jaren wordt er veel geld aan uitgegeven, het Expertisepunt LOB heeft vorig jaar een verlenging van 5 jaar ontvangen en onlangs heeft de overheid 32 miljoen euro beschikbaar gesteld om LOB in het mbo te versterken. Kortom: er is nog steeds veel werk te verzetten op het gebied van LOB. De interesse om ervaringen te delen op het gebied van LOB was te zien aan de conferenties en op 10 november en 8 juni in het kader van het samenwerkingsverband vo-ho.
Het LOB-cv
Het LOB-cv is nog steeds een uitstekend middel om te gebruiken in de LOB-lessen, zowel voor het vo als het mbo. Ook wordt het regelmatig op hogescholen gebruikt bij de Studiekeuzecheck (SKC) of in het eerste jaar tijdens slc-lessen LOB-cv - Home.
Leerdoelenlijn LOB - klas 1 vo t/m jaar 1 ho (incl. rubrics)
Dit instrument helpt scholen om hun LOB-programma te ordenen met als doel leerlingen een sterke en optimale studiekeuzebegeleiding te geven voor, door en na de poort. Hiermee maken we het mogelijk dat iedere leerling/student bewust het keuzeproces volgt en de juiste plek weet te vinden. De Leerdoelenlijn LOB is een leidraad voor het vo en ho.
Experimenten op het gebied van LOB
Op dit moment werkt Portus Groene Hart uit Barendrecht aan de ontwikkeling van een Praktijkgericht Programma (pgp) voor de havo (het zgn. havo-P vak). De school heeft een experiment aangevraagd bij de WERKplaats Aansluiting vo-ho in het kader van het samenwerkingsverband vo-ho en wil onderzoeken welke rol het hbo kan spelen binnen dit praktijkgerichte programma. LOB speelt hierin ook een wezenlijke rol. Op de site van SLO (Praktijkgerichte programma’s havo - SLO) is het volgende te lezen over de essentie van het pgp:
De ontwikkeling van de praktijkgerichte programma’s (pgp’s) sluit aan bij een breder gedragen wens havisten te motiveren door praktischer onderwijs aan te bieden. Door de betrokkenheid van externe opdrachtgevers en de ervaringen die leerlingen opdoen zijn de pgp’s sterk loopbaanoriënterend. Ook oefenen leerlingen vaardigheden waarmee zij in hun vervolgopleiding te maken krijgen. Op deze manier worden ze beter voorbereid op hun vervolgstudie.
We zullen te zijner tijd alle opbrengsten uit de experimenten met elkaar delen, zowel via het (in ontwikkeling zijnde) digitale platform vo-ho als via een conferentie.
Aanvraag LOB-experiment
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een nieuw voorgekookt experiment aan te vragen op het gebied van LOB Voorgekookt experiment Loopbaanontwikkeling en -begeleiding WERKplaats Aansluiting vo-ho | Aansluiting vo-hbo Rotterdam (aansluiting-voho010.nl). Een nieuwe aanvraagronde zal eind 2023 starten.
Artikelen
Lees welke inspirerende initiatieven er zijn binnen het thema LOB.
Voor meer informatie over het thema LOB kun je contact opnemen
met de coördinator: Kitty van Veen (c.w.m.van.veen@hr.nl)