Vo-ho: onderzoeksvaardigheden onder de loep
Thema: Doorlopende lijn onderzoeksvaardigheden van voortgezet naar hoger onderwijs
Het profielwerkstuk (vo)/onderzoek doen (ho) en vaardigheden zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het Vaardighedenraamwerk dat in het kader van het samenwerkingsverband vo-ho ontwikkeld is, geeft inzicht in welke vaardigheden een leerling/student nodig heeft om tot een goede overstap te komen van voortgezet (vo) naar hoger onderwijs (ho). Het profielwerkstuk kan daarbij gezien worden als het examen van de ho-vaardigheden.
Conferenties vo-ho
Tijdens de conferentie vo-ho op 10 november plaatsten we de doorlopende lijn onderzoeksvaardigheden van vo naar ho in de schijnwerper, ‘Onderzoeksvaardigheden op tafel’. In het vo krijgt die o.a. vorm binnen het profielwerkstuk (PWS), in het ho vindt er onderzoek plaatst binnen diverse vakken en tijdens de scriptie. Voor een goede organisatie, invulling en uitvoering van onderzoeksprojecten zou een groot aantal betrokkenen binnen (de bovenbouw van) het voortgezet en (de propedeuse van het) hoger onderwijs met elkaar samen moeten werken:
- Vo: PWS-begeleider, mentor, decaan, vakdocenten, (PWS-)coördinator en teamleider havo/vwo
- Ho: tutor, studieloopbaancoach, docenten onderzoeksmodules, vaardigheidsdocenten, (eerstejaars)coördinator en onderwijsmanager
Vaardigheden stonden tijdens de conferentie vo-ho op 8 juni centraal, ‘Van vaardigheden bewust, leerlingen en studenten beter toegerust’. Bij het doen van onderzoek is een goede begeleiding noodzakelijk. Wat vraagt dit van de docent die het onderzoek van de leerling/student begeleidt, over welke vaardigheden moet hij of zij eigenlijk beschikken? In de sessie “Mevrouw, ik stop ermee want het onderzoek loopt voor geen meter!” verkenden wij met vo- en ho-docenten het antwoord op deze vragen en zoomden we in op de vaardigheden: presenteren, schrijven, argumenteren, samenwerken, bronnen gebruiken en zelfregulatie. De basis voor deze sessie vormt de Docentenhandleiding PWS, die ook in het kader van het samenwerkingsverband is ontwikkeld.
Voorgekookt experiment PWS-doorlopende lijn onderzoeksvaardigheden binnen WERKplaats Aansluiting vo-ho
Voor een aantal scholen is de Leerlinghandleiding PWS aanleiding om met de eigen handleiding profielwerkstuk aan de slag te gaan. Het Farelcollege vroeg een experiment aan in de tweede ronde van de WERKplaats Aansluiting vo-ho voor het ontwikkelen van een PWS-evaluatie voor leerlingen en docenten, een leerlinghandleiding PWS vanuit de Leerlinghandleiding PWS die binnen het samenwerkingsverband vo-ho is ontwikkeld en is bezig een vaardighedenlijn te ontwerpen die toewerkt naar het PWS.
Contact
Voor meer informatie over het thema profielwerkstuk-doorlopende lijn onderzoeksvaardigheden van voortgezet naar hoger onderwijs, kun je contact opnemen met de coördinatoren: Rowan Beijk-Huijgen (rowan.huijgen@eur.nl) en Ellis Wertenbroek (e.j.m.wertenbroek@hr.nl).